انواع دارایی در حسابداری، تفاوت دارایی ثابت و جاری
داراییهای هر شرکت یک معیار مهم در شناخت ارزش آن شرکت یا سازمان است. انواع دارایی در حسابداری وجود دارند که برای طبقهبندی سرمایه مورد استفاده قرار میگیرند. داراییها میتوانند منافع اقتصادی شرکت یا ذینفعان را مهیا سازند. دارایی میتواند جهت عملیات کسب و کارها سودمند باشد و ارزش کسب و کارها را افزایش دهد.
چرا انواع دارایی در حسابداری از اهمیت بالایی برخورداراند؟
دولتها، شرکتها و کسب و کارها داراییهای گوناگون خود را به علت ایجاد پیشرفتهای اقتصادی بلند مدت یا کوتاه مدت متراکم میکنند. دارایی این قدرت را دارد که اعتبار یک شرکت را افزایش یا کاهش دهد. مقدار داراییهای کسب و کار یک مقیاس مهم در تعیین اعتبار و سلامت مالی آن محسوب میشود. هنگامی که داراییهای یک کسب و کار برای حمایت از بدهیهای تعویق افتاده آن کافی باشد، آن کسب و کار میتواند با استفاده از ترازنامه بدهیها، داراییهای جاری و…….. را نشان داده و از آن برای پیگیری شیوه اندازهگیری داراییهایی که دارد در مقابل بدهیها استفاده نماید.
انواع دارایی در حسابداری به چند دسته تقسیم میشوند؟
شیوههای گوناگونی برای دستهبندی داراییها وجود دارد. در مجموع، داراییها طبق سرعت تبدیلشان به پول نقد، وجود مادی و فیزیکی یا غیر مادی آنها، استفاده یا مقصود و هدف آنها دستهبندی میشوند که عبارتند از:
دارایی ثابت
به این نوع داراییها، دارایی سخت یا بلند مدت هم میگویند. این داراییها معمولاً نقدینگی پایینی داشته به زمان زیادی نیاز دارند تا ارزش نقدی به دست آورند. داراییهای ثابت را اغلب نمیتوان به سرعت، طبق ارزش دلخواه خود فروخت یا حتی نقد کرد. از نمونههای آشکار داراییهای ثابت میتوان به املاک، زمین، لوازم و تجهیزات یا هر دارایی که برای فروش در طول سال در نظر گرفته نشود اشاره کرد.
دارایی جاری
این دارایی یکی دیگر از انواع داراییها محسوب میشود. این دارایی قابلیت نقدینگی بالایی دارد. داراییهای جاری میتوانند بسیار سریع فروخته و تبدیل به پول شوند. وجه نقد، صندوقهای سرمایهگذاری، سهام، اوراق قرضه، اوراق بهادار و……. از نمونههای دارایی جاری هستند که میتوانند بسیار راحت فروخته شوند.
دارایی مشهود و نامشهود
داراییهای مشهود، واقعی هستند یعنی از لحاظ فیزیکی قابل لمس بوده و معمولاً در اختیار مالک قرار دارند. پول نقد، ماشین آلات، املاک و……. از جمله داراییهای مشهوداند. بیشتر داراییهای مشهود، دارایی جاری به حساب میآیند. در مقابل، داراییهای نامشهود عملاً به صورت فیزیکی وجود ندارند. مجوزها، ثبت اختراع، علائم تجاری، اسم برند و……….. از جمله داراییهای نامشهود هستند که به دلیل کاربردشان دارای ارزشاند.
داراییهای عملیاتی و غیرعملیاتی
داراییهای عملیاتی و غیرعملیاتی از دیگر انواع دارایی در حسابداری به شمار میروند. داراییهای عملیاتی در جریان عملیات جاری کسب و کار حاصل میشوند. دارای عملیاتی به جریان تولید نیاز دارد و درآمدی که از آن به دست آمده، ثبت میگردد. حق چاپ، موجودیها، فناوریهای مورد استفاده و…… نمونههایی از دارایی عملیاتی هستند. از طرفی دیگر، دارایی غیرعملیاتی تمام داراییهایی که محروم از فعالیت تجاری روزانه هستند را شامل میشود. داراییهای غیرعملیاتی میتوانند درآمد ایجاد کنند. زمین، املاک خالی، سرمایهگذاریهای کوتاه مدت و……. از جمله داراییهای غیرعملیاتی محسوب میشوند.
دارایی ثابت و دارایی جاری چه تفاوتی با هم دارند؟
کسب و کارها داراییهای خود را بر پایه استفاده در دورههای زمانی متفاوت از هم جدا میکنند. مثلاً دارایی ثابت یا همان دارایی غیر جاری برای بهرهگیری طولانیتری مثل یک سال یا بیشتر در نظر گرفته میشود و معمولاً نقدینگی آن راحت نیست. دارایی ثابت بر خلاف دارایی جاری، گرفتار استهلاک میشود. دارایی ثابت طی مدت طولانیتری در شرکت، کسب و کار یا سازمان باقی میماند ولی دارایی جاری برای فعالیت در مدت زمان کم مورد استفاده قرار میگیرد.
نیروی کار سرمایه است یا دارایی؟
نیروی کار در کسب و کار یا هر سازمانی جز دارای محسوب نمیشود بلکه سرمایه آن مجموعه است. نیروی کار دارایی نیست ولی در بالا بردن و افزایش رشد ارزش داراییها سهم بزرگی دارد و تاثیرگذار است.
چه عواملی میتوانند بر ارزش داراییها تاثیرگذار باشند؟
انواع دارایی در حسابداری وسیلهای هستند که یک کسب و کار میتواند توسط آنها به منافع اقتصادی دست پیدا کنند. ارزش داراییها هر سال در حال تغییر است ولی عواملی وجود دارد که میتوانند بر ارزش داراییها تاثیر بگذارند. این عوامل عبارتاند از:
- استهلاک
- از رواج افتادن یک فناوری
- تغییر عمر مفید داراییها
- کم شدن ارزش داراییها
- فروش دارایی
- علنی کردن صورتهای مالی
داراییهای یک کسب و کار، نشانهای از اعتبار بالا و سرمایه آن
تعیین بها، ارزش دارایی و بررسی سوابق برای محاسبه داراییها اهمیت بسیار زیادی دارد. در بعضی از کسب و کارها، شرکتها یا سازمانها، داراییها در جایی ثبت نمیشوند و همین مسئله سبب بروز اشتباه در صورتهای مالی میشود. جدا از اینکه گاهی این امر از روی آگاهی صورت میگیرد، بیشتر اوقات این گونه مسائل اشتباهات فردی بوده است. به خاطر همین برای به وجود نیامدن چنین اشتباهاتی به شما توصیه میکنیم برای حسابرسی داراییهای مجموعه خود از حسابداران خبره و متخصص استفاده کنید تا صورتهای مالی بدون اشتباه و با اطلاعاتی دقیق فراهم شوند. شما میتوانید از مجموعه متخصص و تیم مجرب و متعهد کیان محاسبان جهت امور مالی خود کمک گرفته و برای بهبود رشد کسب و کار خود با مشاوران این مجموعه تماس بگیرید.
سوالات متداول
چه عواملی روی ارزش داراییها تاثیر میگذارند؟
استهلاک، از رواج افتادن یک فناوری، تغییر عمر مفید داراییها، کم شدن ارزش داراییها، فروش دارایی، علنی کردن صورتهای مالی
تفاوت دارایی ثابت و دارایی جاری در چیست؟
دارایی ثابت بر خلاف دارایی جاری، گرفتار استهلاک میشود. دارایی ثابت طی مدت طولانیتری در شرکت، کسب و کار یا سازمان باقی میماند ولی دارایی جاری برای فعالیت در مدت زمان کم مورد استفاده قرار میگیرد.
چند نوع دارایی در حسابداری داریم؟
دارایی ثابت، دارایی جاری، دارایی مشهود و نامشهود، داراییهای عملیاتی و غیرعملیاتی
آیا نیروی کار هر شرکت یا سازمانی جزو داراییهای آن مجموعه محسوب میشود؟
نیروی کار در کسب و کار یا هر سازمانی جز دارای محسوب نمیشود بلکه سرمایه آن مجموعه است. نیروی کار دارایی نیست ولی در بالا بردن و افزایش رشد ارزش داراییها سهم بزرگی دارد و تاثیرگذار است.