طراحی سیستم مالی حرفه ای: کلید موفقیت مالی شرکت ها

طراحی سیستم مالی به منظور پردازش داده‌ها به اطلاعات در قالبی است که عملیات تجاری را مطابق با نیاز‌ها و انتظارات کاربران منعکس می‌کند. بنابراین نیاز به سیستم مالی مطابق انتظارات گزارش دهی به مدیریت است. از این رو ما به مشتریان خود در طراحی و اجرای یک سیستم مالی متناسب با نیاز‌های مالی آنها کمک می‌کنیم.

محاسبات مالی

اهمیت سیستم مالی

این سیستم نقش مهمی در موفقیت و ثبات کسب و کار دارند. آنها طیف گسترده‌ای از فرایند‌ها و ابزار‌ها را در بردارند که ردیابی ، تجزیه و تحلیل داده‌های مالی و مدیریت را تسهیل می‌کند.

       1.     مدیریت مالی 

مدیریت فرآیند‌های مالی همچون حقوق و دستمزد، صورتحساب  و محاسبه هزینه‌ها را ساده‌تر می‌کند. با خودکار کردن این وظایف مشاغل نیز می‌توانند در زمان خود صرفه جویی کرده و خطا‌ها را کاهش دهند.

2.     تجزیه و تحلیل داده ها

این سیستم تجزیه و تحلیل داده‌ها را با سازماندهی و طبقه‌بندی تسهیل می‌کنند. این به کسب‌و‌کار اجازه می‌دهد تا الگو‌ها، روند‌ها و ناهنجاری‌ها را شناسایی کرده و همچنین تصمیم‌گری آگاهانه و برنامه‌ریزی شده را ممکن می‌سازد.

3.     گزارش مالی

سیستم مالی گزارش دقیق و به موقع تولید می‌کند. این گزارشات مانند صورت سود‌ و زیان، ترازنامه‌ها و صورت جریان نقدی و… هستند. گزارش‌ها تصویری از عملکرد مالی شرکت ارائه می‌دهند؛ همچنین ذینفعان را قادر می‌سازند تا نقدینگی، پرداخت بدهی و… را ارزیابی کنند.

4.     انطباق و آمادگی حسابرسی

سیستم انطباق با الزامات قانونی و نظارتی را تضمین کرده و همچنین آنها را در تسهیل حسابرسی، سوابق دقیق و ارائه یک مسیر حسابرسی برای تراکنش‌های مالی همیاری می‌کند.

5.     مدیریت ریسک

سیستم به کاهش و شناسایی ریسک‌های مالی کمک می‌کند. با نظارت بر شاخص مالی کلیدی کسب‌و‌کار‌ها می‌تواند به طور فعال به مسائل بالقوه مانند بدهی بیش از حد، بی نظمی در معاملات مالی رسیدگی کند.

 

الزامات عملکردی و غیر عملکردی

هنگام شروع طراحی سیستم‌های مالی الزاماتی وجود دارد. در طراحی سیستم‌ اولین گام مهم مستند سازی و شناسایی الزامات عملکردی و غیر عملکردی می‌باشد.

الزامات عملکردی

الزامات عملکردی آنچه را که سیستم مالی باید انجام دهد، مشخص می‌کند. این عملکرد‌ها شامل قابلیت‌ها، ویژگی‌ها و رفتار‌های خاصی است که سیستم از خود نشان می‌دهد.

1. موارد استفاده

موارد استفاده دقیقی را ایجاد کنید، که تعاملات بین سیستم و کاربر را توصیف کند. موارد استفاده در تعریف، به فرایند‌ها و اقدامات خاصی که سیستم  باید پشتیبانی کند، گفته می‌شود.

2. جمع‌آوری داستان های کاربر

جمع‌آوری داستان‌های کاربر نشان‌دهنده اقدامات و نیاز‌های کاربران نهایی در تعامل با سیستم هستند. این موضوع به کمک می‌کند تا عملکرد اصلی سیستمتان را درک کنید.

3. اولویت بندی

الزامات عملکردی را اولویت‌بندی کنید. بین افزودنی‌های جذاب و ویژگی‌های ضروری تفاوت قائل شوید. اولویت‌بندی به شما کمک می‌کند، به دلیل محدودیت‌ها نیاز به معاوضه داشته‌باشید.

4. نمودار ها و فلوچارت ها

در طراحی سیستم‌های مالی ابزار‌های بصری مانند فلوچارت‌ها یا نمودار‌های متوالی می‌تواند جریان داده‌ها و فعالیت‌ها را در سیستم نشان دادده و همچنین شناسایی عناصر عملکردی را آسان‌تر کنند.

نمودار های مالی

الزامات غیر عملکردی

الزامات غیر عملکردی به ویژگی‌های کیفیت سیستم می‌پردازد؛ آنها مشخص می‌کنند که سیستم چقدر باید الزامات غیر عملکردی را انجام دهد. تعریف الزامات غیرعملکردی:

1.  مقیاس پذیری

مشخص کنید که سیستم مالی چگونه باید مقیاس شود تا بارهای فزاینده را مدیریت کند. این فرآیند شامل مقیاس پذیری عمودی‌(افزودن منابع به یک سرور واحد) و مقیاس پذیری افقی(توزیع بار در چند سرور) است.

2. عملکرد

الزامات مربوط به زمان پاسخ، استفاده از منابع و توان عملیاتی را مشخص می‌کند. به عنوان مثال، حداکثر زمان پاسخگویی برای درخواست کاربر یا تعداد کاربرانی که سیستم باید پشتیبانی کند را مشخص کنید.

3. قابلیت نگهداری

الزاماتی را تعیین کنید، که این الزامات به‌روزرسانی و نگهداری سیستم مالی را در طول زمان آسان‌تر ‌کند. از جمله این الزامات عبارت است از: ماژولار بودن مستندات و کد.

4. در دسترس و قابل اطمینان

سیستم مالی را برای مدت زمانی که باید در دسترس باشد و سطح قابل اطمینانی که باید حفظ کند، تنظیم کنید. این شامل تعریف درصد‌‌های آپ‌‌تایم و مکانیسم‌‌های خرابی است.

 

درک و رفتار کاربر

در فرآیند طراحی یک سیستم مالی، درک عمیق از کاربر و رفتار آن یک گام اساسی بوده و شامل تحقیق و درک دقیق افرادی است که با سیستم تعامل خواهند داشت. در اینجا به تفصیل این مرحله بسیار مهم می‌‌پردازیم:

1. جمعیت شناسی کاربران

کار خود را از تعریف جمعیت شناسی پایگاه کاربری شروع کنید. اطلاعات مربوط به جنسیت، سن، سطح درآمد، تحصیلات، موقعیت مکانی، حرفه و هر گونه اطلاعات شخصی مرتبط دیگر را جمع‌آوری کنید. این داده‌ها به ایجاد پرسونای کاربر و تنظیم سیستم برای مطابقت با ویژگی‌های کاربران شما، کمک می‌‌کند.

2. الگوی استفاده

نحوه تعامل کاربر با سیستم را در طی زمان مورد بررسی قرار دهید. این موارد شامل مشاهده مدت زمان جلسات، فراوانی تعاملات آنها و هر دوره اوج استفاده است. به عنوان مثال، مدیران پورتفولیو در طول ساعات معاملاتی به شدت از سیستم استفاده می‌کنند؛ در حالی‌که مشتریان به صورت دوره‌ای به آن دسترسی داشته‌ تا سرمایه گذاری‌های خود را بررسی کنند.

3. امنیت

انتظارات امنیتی کاربر را بررسی کنید. در سیستم مالی، کاربر برای محافظت از داده‌های محرمانه خود، اقدامات امنیتی قوی را خواستار است. رسیدگی و شناسایی به این نگرانی‌ها در مراحل اولیه طراحی مهم است.

 

اجزای اصلی

اجزای اصلی سیستم را مشخص کنید، از جمله پایگاه‌های داده، سرویس‌های اصلی، متعادل‌‌کننده‌‌های بار، DNS ،CDN، لایه‌‌های کش و هر سرویس یا API خارجی که سیستم به آنها متصل است.

معماری سطح بالا

یک نمودار معماری سطح بالا ایجاد کنید. به شکلی که بصری اجزا و تعامل آنها را با خدمات اصلی نشان دهد.

طراحی سطح پایین

به جزئیات طراحی سطح پایین برای هر جزء اصلی دقیق بپردازید. ساختار الگوریتم‌ها، داده‌ها و جزئیات پیاده‌سازی را تعریف کنید.

ساختار الگوریتم ها و داده ها

سیستم حیاتی کسب و کار

 تسلط بر طراحی سیستم مالی یک سفر مستمر است. با پیروی از این مراحل و اصول، می توانید پایه‌ا‌ی محکم برای موفقیت در حرفه خود سازید و با اعتماد به نفس با چالش‌های طراحی سیستم روبرو شوید. برای دریافت اطلاعات بیشتر مطالب دیگر سایت کیان محاسبان را مطالعه کنید.

 

سوالات متداول

چه چیزی در طراحی سیستم از گام های اساسی است؟

از اساسی‌ترین موضوعاتی که در طراحی سیستم مالی باید به آن توجه شود درک عمیق از کاربر و رفتار آن می‌باشد.

تفاوت الزاما عملکردی و غیر عملکردی در چیست؟

الزامات عملکردی آنچه که سیستم باید انجام دهد مشخص می کند اما غیر عملکردی به ویژگی‌های کیفیت سیستم می‌پردازد.

اجزای اصلی سیستم چیست؟

پایگاه‌های داده، سرویس‌های اصلی، متعادل‌‌کننده‌‌های بار، DNS ،CDN، لایه‌‌های کش و هر سرویس یا API خارجی که سیستم به آنها متصل است.

 

مجید رضایی
مجید رضایی مدیر سایت