مالیات شرکت های دانش بنیان
شرکتهای دانش بنیان در این روزها در جایگاهی خاص بین سایر شرکتها قرار دارند. این شرکتها در قانون تجارت بیان نشدهاند و عمل ثبتشان با دیگر شرکتها متفاوت است. یکی از مزایای این شرکتها این است که میتوانند از معافیتهای مالیاتی استفاده کنند؛ اما این معافیتها شرایط ویژهای دارند.
شرکتهای دانش بنیان
شرکتهای دانش بنیان به شرکتی گفته میشود که دانش و فناوری را مبنای اصلی فعالیت و کار خود قرار دهند. این شرکت با بهرهگیری از دانش و فناوریهای روز دنیا، خدمات و محصولات جدید و نوآورانهای عرضه میکند که برای بهبود کیفیت زندگی افراد جامعه و رشد کشور موثر باشد.
4 فعالیت شرکت های دانش بنیان
شرکت دانش بنیان به طور کلی فعالیتهایی انجام میدهند. این فعالیتها عبارتاند از:
- شرکت دانش بنیان به تجاری سازی دستاوردهای پژوهشی میپردازد.
- شرکت دانش بنیان فناوریهای نوین و ارزشمند تولید میکند.
- درآمد دانشگاهی و سایر مراکز علمی پژوهشی را افزایش میدهد.
- دانش، علم و فناوری را به صورت تجارتی در میآورد.
انواع شرکت های دانش بنیان
به دلیل اینکه درباره مالیات شرکتهای دانش بنیان اطلاعاتی به دست آورید، حیاتی است که نمونههای مختلف این شرکتها را بشناسید. به صورت کلی، بر اساس ماده ۲ آییننامه ارزیابی، شرکتهای دانش بنیان با توجه به عمر شرکت، حجم فعالیت و ماهیتی که این کسب و کارها دارند، شرکتهای دانش بنیان به ۳ گروه تقسیم میشوند:
شرکت های دانش بنیان نوپا
شرکتهای دانش بنیان که کمتر از ۵ میلیارد تومان فروش در اظهارنامه سالیانه مالی سال گذشته خودشان بیان کردهاند، به نام شرکت دانش بنیان نوپا شناخته میشوند. چنین شرکتهایی معمولاً سطح بالایی از نظر تکنولوژی دارند و ۵ سال مهلت دارند تا فروششان را افزایش دهند و به دسته بالاتر منتقل شوند. در همین زمان نیز شرکتهای دانش بنیان نوپا می توانند با ارائه برنامه توسعه و رشد خود از حمایت دولتی بهرهمند شوند.
شرکت های دانش بنیان فن آور
بالاترین سطح در بین شرکتهای دانشبنیان به شرکتهای فناور اختصاص میگیرد. فروش اظهار شده توسط این شرکتها در اظهارنامه مالی سال گذشته باید بیشتر از ۵۰ میلیارد ریال باشد و حداقل ۵۰ درصد از کل فروش شرکت متعلق به خدمات یا محصولات دانشبنیان باشد.
شرکتهای دانش بنیان فناور به مدت سه سال از حمایت دانشبنیان بهرهمند میشوند و پس از آن، باید برای تمدید این حمایتها اقدام کنند. مطابق با مقررات جدید، شرکتهای فنآور باید برنامهای برای رشد و توسعه کسبوکار خود داشتهباشند تا در ارزیابیهایی که انجام میگیرد، تائید شوند.
شرکتهای دانش بنیان نوآور
شرکتهای دانش بنیان نوآوری که میزان فروش آنها در اظهارنامه مالی سال گذشته بیشتر از ۵۰ میلیارد ریال بوده است و خدمات یا کالاها ارائهشده توسط این شرکتها به سطح بالایی از فناوری تجهیز شدهباشند، اما سهم فروش محصولات یا خدمات دانشبنیان این شرکتها کمتر از ۵۰ درصد فروش آنها باشد، میتوانند تأیید دانشبنیان را به مدت ۳ سال دریافت کنند. پس از پایان این دوره، اعضای شرکت ملزم به تمدید تاییدیه بوده تا بتوانند از حمایتهای مرتبط بهرهمند شوند.
مالیات شرکت های دانش بنیان
اگر به دنبال این هستید که مالیات شرکتهای دانش بنیان چگونه محاسبه میشود؟ باید گفت که به این شرکتها امتیازاتی داده شده است که یکی از این امتیازات معافیت از مالیات است.
معافیتها دارای شرایط خاصی هستند که بین شرکتهایی که در پارک علم و فناوری مستقر شدهاند و آنهایی که خارج از این بخش هستند تفاوتهایی وجود دارد.
معافیت از مالیات شرکت های دانش بنیان
شرکتهای دانش بنیان هم در مواردی شامل معافیت از مالیت میشوند؛ در ادامه به این قوانین میپردازیم:
ماده ۲۲ فصل شش قانون
در این قانون درباره حمایت از شرکتهای دانش بنیان گفته شدهاست که درآمدهای مشمول مالیات شرکتها و موسسات دانش بنیان ناشی از فعالیتهای توسعه و تحقیق، قراردادها، تولید محصولات ، خدمات دانش بنیان و تجاری سازی طبق ماده ۱۰۵ قانون مالیاتهای مستقیم به مدت ۱۵ سال از مالیات معاف هستند.
در ماده ۱۰۵ قانون مالیاتهای مستقیم
در این قانونبیان شدهاست که شرکتها باید ۲۵ درصد از سود به دست آمده را به عنوان مالیات به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنند، اما شرکتهای دانش بنیان از اجرا و پیگیری این قانون معاف هستند.
نکته مهم در مالیات شرکت دانش بنیان وجود دارد، این است که تنها درآمدهای حاصل شده از فعالیتها و عملیاتهای دانش بنیان مشمول معافیت مالیاتی میشوند؛ برای تشخیص این موارد در شرکتهای دانش بنیان، گروهی به عنوان کارگروه ارزیابی شرکتهای دانش بنیان، مسئولیت مشخص کردن این موارد را بر عهده دارند؛ در صورتی که شرکتی مشمول مالیات شرکت دانش بنیان باشد، آن را به سازمان امور مالیاتی اعلام خواهد کرد. در این صورت فهرست شرکتهایی که شامل معافیت مالیاتی باشند، هر ساله این فهرست بر اساس انجام ارزیابیهای مجدد تغییر میکند.
نکته قابل توجه!
نکته ای که باید درباره این معافیتها به آن توجه شود این است که اگر شرکت دانش بنیان در انتهای هر سال محصول تازهای که در حوزه دانش بنیان باشد، ارائه کند و آن را به فروش برساند، باید اطلاعات محصول و درآمد حاصل از آن را توسط سامانه ارزیابی شرکتهای دانش بنیان به معاونت علمی و فناوری گزارش دهد تا این سازمان محصول را مورد ارزیابی و تایید برای انجام عملیات معاف از مالیات قرار دهد.
در ضمن اگر شرکت دانش بنیان از جمله شرکتهای دانش بنیان نوع یک باشد، باید در اظهارنامه مالیاتی نرخ درآمد محصولاتی که معاف از مالیات شدهاند را داخل جدول معافیتها قرار دهد تا کارشناسان در زمان معین آن را بررسی کنند.
نکته مهم دیگر که باید حتما به آن توجه شود این است که تنها به مالیات مستقیمی که هر ساله باید به سازمان امور مالیات پرداخته شود، معافیت مالیاتی تعلق میگیرد و این معافیتها شامل مالیات ارزش افزوده نمیشود.
دانش بنیان
با توجه به ارزش داراییها و میزان سود هر شرکت، هزینهای به عنوان مالیات در نظر گرفته میشود. با توجه به این موضوع که شرکتهای دانش بنیان با هدف ایجاد اشتغال، توسعه فناوری و… راهاندازی شدهاند، شرایط خاصی برای معافیت مالیاتی این شرکتها در نظر گرفته شده است.
در صورتی که نیاز به دریافت بیشتر اطلاعات در این زمینه دارید با مشاوران سایت کیان محاسبان تماس بگیرید.
سوالات متداول
معافیت از مالیات شامل چه چیزی است؟
به مالیات مستقیمی که هر ساله باید به سازمان امور مالیات پرداخته شود، معافیت مالیاتی تعلق میگیرد و این معافیتها شامل مالیات ارزش افزوده نمی شود.
بر چه اساسی شرکت های دانش بنیان به ۳ گروه تقسیم می شوند؟
بر اساس ماده ۲ آییننامه ارزیابی، شرکتهای دانشبنیان با توجه به عمر شرکت، حجم فعالیت و ماهیتی که این کسب و کارها دارند، شرکتهای دانش بنیان به ۳ گروه تقسیم میشوند.
کدام درآمد شرکت های دانش بنیان شامل معافیت از مالیات می شوند؟
تنها درآمدهایی از این شرکتها مشمول معافیت مالیاتی میشوند که از جمله درآمدهای حاصل شده از فعالیتها و عملیاتهای دانش بنیان باشند.