کدینگ حسابداری چیست؟
کدینگ حسابداری در کسب و کارهای بزرگ بسیار کاربرد دارد؛ بخصوص در زمانی که، رویدادهای مالی بسیار پرتعداد و متنوع هستند. در ضمن عدم استفاده از آن میتواند باعث به هم ریختگی و بینظمی در حسابداری مالی شود.
کدینگ حسابداری
کدینگ یک نوع از دستهبندی حسابها در حسابداری است. به دسته بندی، شاخه بندی و کدگذاری حسابها کدینگ حسابداری میگویند. کدینگ به معنای شماره گذاری است؛ و ترکیب آن با حسابداری به این معنا است که حسابها در حسابداری کدگذاری میشوند.
این روش معمولا به شکل درختی انجام گرفته و رایجترین روش در حسابداری است. در این روش، دستهبندیهایی برای حسابها مشخص شده که دارای سطوح مختلف و کدهای متنوعی است. در روش کدینگ حسابداری مشخص میشود که سرشاخه و زیر شاخهها کدامند.
5 هدف از کدینگ در حسابداری
این مسئله به 5 دلیل یک موضوع ویژه و قابل تامل است؛ این دلایل عبارتاند از:
- باعث استاندارد شدن عملیاتهای مالی و یکپارچهسازی آنها با یک فرمت خاص میشود.
- به ثبت رویدادهای مالی و دقت بیشتر آنها و همچنین به سرعت در پردازش آنها کمک میکند.
- باعث کاهش خطای انسانی در تیمهای حسابداری میشود.
- به تهیه گزارشات مالی با جزئیات دقیق (مثلصورت معاملات فصلی) کمک کرده و به این امر دقت و سرعت بیشتر میدهد.
- در نتیجه کدینگ، تحلیل و بررسیهای مالی برای سرمایه گذاری یا محاسبه میزان داراییها را بهتر از همیشه انجام میدهد . قدرت تصمیمگیری صاحب نظران داخلی و خارجی را بهبود میبخشد.
انواع کدینگ
اگر بخواهیم به رایجترین انواع کدینگ که در مجموعههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند اشاره کنیم به 4 نوع اصلی خواهیم رسید که عبارتاند از:
1. کدینگ متوالی
کدینگ متوالی به نامهای کدینگ سریالی و پی در پی نیز شناخته شده است. در این روش اعداد به صورت پی در پی به دادهها و حسابها تخصیص داده میشود.
2. کدینگ سلسله مراتبی
این روش یکی از پرکاربردترین روشها در کدینگ است. دقت و نظم خاصی در این روش وجود دارد؛ اما محدودیتی در تعداد کالاها، دادهها و حسابها وجود ندارد.
3. کدینگ حفظی
یکی از شیوههای کددهی، علامتگذاری و خلاصه نویسی بر اساس زبان فارسی است. در این روش کدگذاری حرف اول کلمات برای بازه کوچکی از کلمات به کار میروند. به طور مثال حسابهای دریافتنی با کد «ح – د» شناخته میشود.
4. کدینگ تودهای
در این روش کد میتواند به یک حساب اختصاص داشتهباشد؛ همچنین این روش معمولا برای استفاده در یک دوره مالی کاربرد دارد.
نکات مهم ساختار کدینگ حسابداری
در ساختار کدینگ باید به چند موضوع توجه کنیم:
- فعالیت شرکتها
- استانداردها در حسابداری
- گزارشات مورد نیاز درون و بیرون سازمان
- کنترلهای داخلی
سطوح مختلف کدینگ حسابداری
منظور از سطوح مختلف کدینگ، سطوحی است که مطابق با آن بتوان تراکنشهای مالی را دستهبندی کرد. این روش دارای ساختاری استاندارد است؛ در ادامه به این ساختار میپردازیم:
- گروه حساب: در سطح اول، صورتهای حسابهای مالی قرار میگیرند. در این سطح کلیه بدهیهای جاری و غیرجاری، سرمایهگذاران و ذینفعان، درآمدها و هزینهها و حقوق مرتبط با آنها قرار میگیرد.
- حساب کل: حساب کل سطح دوم کدینگ است که میتوان صورتحسابهای مالی را در آن تعریف کرده و نیازها و فعالیتهای شرکت را در آن قرار داد. در نتیجه، گروه حسابهای شرکت به ارقام کوچکتری تقسیم خواهندشد.
- حساب معین: سطح سوم از کدینگ است که حسابهای کل به حسابهای کوچک و جزئی تقسیم شده است . به این حسابها در حسابداری، حساب معین گفته میشود.
- حساب تفصیلی: این نوع حساب که در سطح آخر قرار گرفتهاست، خرد شده حسابهای معین هستند. در ضمن میتوانند شرایط را آسان و در نتیجه آن شناسایی حسابها ساده شود.
مزایای کدینگ حسابداری
کدینگ دارای مزایایی است که در ادامه به آن میپردازیم:
- گزارشدهی مناسب: کدینگ حسابداری این امکان را فراهم میکند، که اطلاعات و گزارشهای مالی به صورت منطقی و منظم تهیه شود.
- دقت و کارایی: استفاده از کدینگ باعث شده تا دقت و کارایی در ثبت معاملات مالی و جستجوی اطلاعات مورد نیاز افزایش یابد.
- آسانی پیگیری: با استفاده از کدینگ میتوان معاملات را آسان کنترل و پیگیری کرده، همچنین اشتباهات را به سادگی شناسایی کرد.
- سازگاری و هماهنگی: استفاده از کدینگ مشترک در سیستمهای حسابداری باعث میشود تا تبادل اطلاعات، هماهنگی بین بخشها و واحدهای مختلف شرکت یا سازمان آسان شود.
کدینگ حسابداری با نرمافزار
با اینکه میتوان کدینگ را در نرمافزارهایی چون اکسل و… و حتی روی کاغذ اعمال کرد؛ اما نرمافزارهای حسابداری بهترین روش برای اعمال کدینگ هستند. نرمافزارهای مالی با وجود ویژگیها و امکانات فراوانی که دارا هستند، بهترین گزینه برای کدینگ و حسابداری مالیاتی محسوب میشوند. این نرمافزارها باعث افزایش سرعت و دقت در کارها میشود.
اعمال کدینگ در نرمافزارها باید توسط مدیران مالی و حسابداران انجام گیرد. در غیر این صورت با ثبت و تغییرات نادرست در صورتهای مالی باعث بروز مشکلاتی در گزارشهای مالی به وجود میآید. تمام کدهای حسابداری که برای اسناد حسابداری در نرمافزار استفاده شده، بر اساس کدینگ تعریف شده در نرمافزار است.
بهترین روش در حسابداری
علم حسابداری از مهمترین علوم در دنیا به حساب میآید؛ چرا که در تمام مشاغل و زمینهها استفاده میشود. یکی از مهمترین مفاهیم در حسابداری که امروزه با ورود نرمافزارهای تخصصی نقش مهمی را ایفا کرده، کدینگ است.
این سیستم باعث شده تا در رویدادها و اطلاعات مالی یک شرکت یا سازمان نظم ایجاد شود.در ضمن این امکان را میدهد تا عملیاتهای مالی، دستهبندی و مرتبسازی شوند. طبق موارد مختلفی مثل سطح فعالیت سازمان و نوع، برای حسابداران نیز فراهم شود.
اگر نظم و ترتیب اطلاعات ثبت شده در صورتهای مالی موجود در یک کسبوکار بیشتر باشد، این امکان را میدهد که گزارشگیری و بررسی صورتهای مالی در آن کسبوکار افزایش یابد؛ همچنین کدینگ نقش مهمی در ثبت صحیح رویدادهای مالی و تهیه دقیق گزارشات مالی با بالاترین سرعت را دارد.
در صورتی که نیاز به دریافت بیشتر اطلاعات در این زمینه دارید با مشاوران سایت کیان محاسبان تماس بگیرید.
سوالات متداول
منظور از سطح کدینگ چیست؟
منظور از سطوح مختلف کدینگ، سطوحی است که مطابق با آن بتوان تراکنشهای مالی را دستهبندی کرد.
کدینگ حسابداری چیست؟
کدینگ نوعی از دستهبندی حسابها در حسابداری است. به دسته بندی، شاخه بندی و کدگذاری حسابها کدینگ حسابداری میگویند.
کدینگ متوالی چیست؟
کدینگ متوالی به نامهای کدینگ سریالی و پی در پی نیز شناخته شده است؛ در این روش اعداد به صورت پی در پی به دادهها و حسابها تخصیص داده میشود.